'Superbrein' - Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi

 

‘Hoe creëer je een superbrein?’ Op deze vraag geven Deepak en Rudy een antwoord in hun boek. De oplossing van dit vraagstuk is gebaseerd op de recentste neurologische onderzoeken over het brein. De twee auteurs hebben deze informatie samen gegoten in een duidelijk en overzichtelijk boek genaamd ‘Superbrein’. Als startpunt wordt het baseline brein, oftewel het normale alledaagse brein, gebruikt. Hiertegenover wordt het verschil met een superbrein gezet. Wil je je baseline brein om vormen in jouw persoonlijk superbrein? Dan moet je rekening houden met de volgende stellingen:

  • Je bent je geest, niet je brein
  • Sta open voor verandering en vernieuwing
  • Laat je niet door je hersenen leiden, jij moet ze leiden
  • De enige limieten die je brein kent, zijn degene die je het zelf oplegt
  • Er zijn drie gewaarwordingstoestanden: onbewust, bewust en zelfbewust

De meest opvallende stelling luidt als volgt: ‘Je bent niet je brein.’ Mijn eerste gedachte was, wat zijn we dan wel? Is ons brein niet het centrum van coördinatie, regulatie, waarneming en veel meer? Volgens Deepak en Rudy zit het anders. Met je geest wordt je ervarende ik bedoeld. Je brein is inderdaad het centrum van ons waarnemen en responderen, maar onze geest bepaald of we dit in bewuste toestand ervaren. Laat me dit even verduidelijken met een voorbeeld. Stel, Je bent dit boek aan het lezen en laat je ogen glijden over de alinea’s. De hoofdprikkels die je hersenen nu waarnemen zijn de inhoud van de tekst, de zinnen, woorden, letters… Deze beelden worden waargenomen, want onze geest is bewust gefocust op de bladzijde voor je. Andere secundaire prikkels zoals een tikkende klok, een auto die voorbij je huis passeert… neem je niet waar. Je hersenen ontvangen deze prikkels wel, maar je geest bepaald onbewust deze te negeren. Vanaf het moment dat je je bewust gaat concentreren op deze auditieve prikkels, zoals de tikkende klok, bepaalt je geest deze waarnemingen wel te registreren. Zie je hoe je geest (on)bewust prikkels aanneemt of weg filtert?  Dit is wat Deepak en Rudy willen aantonen.

‘Superbrein’ is gebaseerd op een meer ‘spirituele’ kijk op het brein. Zelfbewustzijn, weten dat je je bewust bent van iets, staat hierbij hoog in het vaandel. Om deze waarnemingstoestand vaker en vollediger te ervaren kan mindfulness helpen. Het helpt je je lichaam en geest onder controleren te krijgen. Straffer nog, Deepak en Rudy beweren dat je d.m.v. mindfulness en zelfbewustzijn, je hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk… kunt beïnvloeden. Mindfulness is dus een vaardigheid die je zeker onder de knie moet krijgen om je eigen superbrein te vormen. Hun boek biedt hierbij hulp. Naast deze hulp om je baseline brein om te vormen naar een superbrein wordt elk hoofdstuk ook afgesloten met de superbrein-oplossing voor veel voorkomende problemen. Zo wordt er een kijkje genomen bij overgewicht, depressie, stress, angst… Deepak en Rudy leggen uit hoe een superbrein met deze problemen zou omgaan en hoe je ervan af kunt komen.

Ondanks het spiritueel kantje, is Superbrein een fantastisch boek gebaseerd op onderzoek en wetenschap. Het stelt dat je brein het belangrijkste orgaan van het menselijk lichaam is en daarom zo volledig mogelijk benut zou moeten worden. Iedereen is in staat deze overgang door te maken. Wil je hierbij hulp? Wil je je brein naar een volgend niveau tillen? Dan is 'Superbrein' het superboek dat je nodig hebt!

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.