'Lactose, gluten en co' - Danny De Looze

 

In ‘Lactose, gluten en co’ zet Danny De Looze, professor maag- en darmziekten aan het UZ Gent, de mythes en feiten omtrent allergieën en intoleranties tegenover elkaar. Doordat ik zelf last heb van lactose-intolerantie leek dit boek mij zeer interessant. Ik hoopte dat het mij meer zou kunnen leren over mijn digestiesysteem en de gebreken ervan.

Het boek wordt systematisch opgebouwd, beginnende bij de uiteenzetting van de basiselementen van onze voeding: koolhydraten, vetten, eiwitten... Danny beschrijft hun opbouw en de functie die ze hebben in ons lichaam. Vervolgens wordt de weg die deze bestanddelen, van mond tot toiletpot, afleggen overlopen en wordt de afbraak ervan uitgelegd. Hierna komen enkele darmaandoeningen aan bod zoals het prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn.

Dit was eigenlijk een zeer lange opbouw naar het hoogtepunt van zijn boek: de vergelijking tussen allergieën en intoleranties. De verschillen tussen beide worden  duidelijk benadrukt want er bestaat wel eens verwarring tussen beide. Een allergie voor een bepaalde product, bijvoorbeeld noten, houdt in dat elk contact met dit voedingsmiddel grote gevolgen kan hebben. Men kan enorm ziek worden of in een  levensbedreigende situatie terechtkomen. Een intolerantie houdt in dat je het desbetreffende product in mindere maten kunt verdragen, maar kleine porties of hoeveelheden zouden geen probleem mogen zijn. Je zou je consumptie ervan moeten beperken, maar volledig vermijden is niet noodzakelijk. Dit deel van het boek is grondig onderbouwd en wordt verduidelijkt met twee specifiekere subhoofdstukken over coeliakie (glutensensitiviteit) en lactose-intolerantie. Hiermee wordt het boek ook afgesloten.  

Dankzij zijn ervaringen als professor kan Danny de werking van het menselijke digestiesysteem gestructureerd en duidelijk overbrengen. Als resultaat krijgen we een vlotlezend boek dat de nieuwsgierigheid van de lezer bladzijde na bladzijde blijft prikkelen. ‘Lactose, gluten en co’ is een echte verrijking en aanrader voor iedereen die zijn innerlijke voedselmachine wil leren kennen, net zoals ik.

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.